poniedziałek, 17 września 2012

Podwójnie mleczne rogaliki z makiem

Późne pieczenie to już taka moja tradycja. Mogłabym wziąć drugi etat w piekarni na nocną zmianę :) Tym razem zrobiłam bardzo mleczne rogaliki z makiem, takie na śniadanko, idealne z grubą warstwą masła i domowymi powidłami, do tego kakao... hmmmmm :) Podwójnie mleczne, bo ze zwykłym mlekiem i mlekiem w proszku, no i ze sporą ilością masła... Jak wszystko co dobre - prawdopodobnie dość kaloryczne. Posypane makiem, chrrrupiące z wierzchu, mięciutkie w środku, właśnie takie rogaliki pamiętam z dzieciństwa :)



Składniki na 16 małych rogalików:
  • 500g mąki pszennej typ 650
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki brązowego cukru
  • 300ml letniego mleka
  • 50g mleka w proszku
  • 75g stopionego masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1 małe jajko
  • mak do posypania (lub sezam)
Zagniatamy wszystkie składniki, masło dodając na końcu. Ciasto będzie elastyczne i bardzo łatwe do wyrabiania. Po około godzinnym wyrastaniu wyrabiamy ponownie, dzielimy na 2 równe części. Każdą wałkujemy na placek o grubości około 1,5cm i kroimy na 8 trójkątnych części. Każdy trójkącik zwijamy od szerszej strony, koniec zawijamy pod spód i dociskamy aby rogalik się nie odwinął, końce zawijamy do środka. Pozostawiamy do wyrośnięcia, około 30-50 minut, w zależności od temperatury otoczenia. Smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem, posypujemy makiem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200st C. Najlepsze na ciepło, z topiącym się masłem :)

1 komentarz: