sobota, 8 września 2012

Mus czekoladowy z nutką pomarańczy

Idzie jesień więc możemy się spodziewać spadku temperatury, któremu towarzyszy niestety często spadek nastroju. Cóż począć? Odpowiedź jest jedna - CZEKOLADA! Możliwości - nieskończenie wiele. Dziś lekki (ale nie w dietetycznym znaczeniu!) mus czekoladowy ze śmietanką i mascarpone, z nutką pomarańczy i płatkami migdałów. Czy z wiśniami z nalewki były równie dobry? Możliwe, że na jesienną chandrę nawet lepszy :)


Składniki na 4 porcje:
  • 500ml śmietanki 36%
  • 250g serka mascarpone
  • 100g gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao
  • 100g dobrej jakości mlecznej czekolady
  • 100g dobrej białej czekolady
  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy + kilka cząstek do dekoracji
  • kilka łyżek płatków migdałowych
  • ew. posypka czekoladowa
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej (z lodówki należy wyjąć około godziny wcześniej). Czekoladę gorzką i mleczną łamiemy na kostki, umieszczamy w miseczce, roztapiamy w mikrofalówce. Gdy czekolada ostygnie i będzie tylko lekko ciepła, dodajemy do niej 350ml śmietanki, mieszamy szybko, aby składniki połączyły się w jednolitą masę. Białą czekoladę łamiemy na kostki, również roztapiamy w mikrofalówce, gdy przestygnie dodajemy do niej resztę śmietanki czyli 150ml i mieszamy, aby powstała gładka masa. Masę z ciemnej czekolady umieszczamy w większej misce, ubijamy na puszystą masę dodając stopniowo serek mascarpone i skórkę otartą z 1 pomarańczy, uprzednio dokładnie umytej i sparzonej wrzątkiem. Gdy na masie powstają fale jak na bitej śmietanie, przekładamy do pucharków. Ja przekładałam mus cienkimi warstwami płatków migdałowych, ale można je pominąć lub zastąpić pokruszonymi ciastkami albo cząstkami pomarańczy. Całość polewamy masą z białej czekolady i śmietanki. Dekorujemy dowolnie, schładzamy przez 2-3 godziny lub przez noc. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz