Z mojego piekarnika właśnie buchnął gorący cynamonowy powiew jesieni :) Z babeczek wystają zalotnie kawałki jabłek, zdradzając ich smak. Cynamon i imbir to z jabłkiem zawsze dobre połączenie. Mąka orkiszowa daje ciekawy, lekko orzechowy posmak.
Sładniki na 12 mufinek:
- 100g mąki pszennej
- 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 nieduże jajko
- 200g gęstego jogurtu greckiego
- 100ml oleju
- 75g brązowego cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki ziarenek wanilii
- 1/4 łyżeczki mielonego lub świeżo startego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 spore jabłko o wadze około 200-250g (waga ze skórką i ogryzkiem)
Jajko, jogurt, olej, cukier mieszamy w jednej misce, w drugiej mąki z sodą i przyprawami. Łączymy składniki sypkie z płynnymi, foremki do muffinek wypełniamy ciastem do połowy. Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na 12 podłużnych kawałków. W każdą porcję ciasta wtykami cząstkę jabłka. Pieczemy w temperaturze 200st C przez około 20 minut. Smacznego!
A tu muffinki jeszcze przed "obróbką termiczną" :) Ciasto urośnie i zakryje większą część jabłka, będzie wystawał tylko mały kawałeczek.
Ale apetycznie wyglądają. :) Wzięłoby się jedną.
OdpowiedzUsuń