Dzisiaj coś dla czekoladoholików. Pyszne brownie na bazie przepisu Jamie'go Olivera. Nieco inne proporcje, inne dodatki, odmienny sposób łączenia składników, dłuższy czas pieczenia... W zasadzie to przeczytałam przepis Jamie'go, a i tak zrobiłam po swojemu, zerkając tylko na smakowite zdjęcie w "30 minute meals" :) Nie wiem naprawdę jak on to zrobił, że upiekł brownie w 12 minut, no ale to w końcu Jamie, on przecież może wszystko :) To ciasto ma wszystko, co powinno mieć dobre brownie: gliniastą, ciężką konsystencję, delikatną skorupkę na wierzchu, mocny smak czekolady i kakao i zniewalający zapach. Wychodzi około 10-12 kawałków.
Składniki:
- 200g masła
- 200g dobrej gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao
- 150g brązowego cukru (dla osób nie lubiących bardzo słodkich ciast polecam 125 lub nawet 100, dodatki są bardzo słodkie)
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- spora szczypta soli
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 150g suszonej żurawiny
- 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Masło roztopiłam z połamaną na kostki czekoladą w mikrofalówce. Do ciepłej masy dodałam cukier, wymieszałam mikserem. Następnie dodałam 3 całe jajka, a na koniec mąkę wymieszaną z kakao, solą i przyprawami. Do masy wsypałam bakalie, wymieszałam. Formę o wymiarach około 20 x 25 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, wyłożyłam masę. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 175st C przez 40 minut. Dobrze smakuje na przykład z bitą śmietaną i malinkami z syropu, jak również na ciepło z lodami waniliowo-wiśniowymi, wiem bo sprawdziłam :) Smacznego!
ale rozpusta ! marznie mmm <3
OdpowiedzUsuńRozpusta to jest zjeść na ciepło 2 duże kawałki, z lodami, i to o 23:55 ;)
OdpowiedzUsuńświetne jest to ciasto :) piekłam je kiedyś w formie babeczek :) oj, chyba je powtórzę :)
OdpowiedzUsuńta skórka i żurawina.. doskonały dodatek
OdpowiedzUsuńNo takie trochę bożonarodzeniowe mi wyszło przez te dodatki ;)
UsuńCzyli jestem w niebie :D
OdpowiedzUsuń