niedziela, 15 lipca 2012

Makaron udon z mieloną wieprzowiną i warzywami

Kuchnia japońska jest świetnym źródłem inspiracji, a przy okazji można poćwiczyć zdolności manualne operując pałeczkami :) O ile jedzenie sushi pałeczkami mam już w miarę opanowane, to konsumowanie makaronu idzie mi jeszcze dość nieporadnie i nie wygląda w moim wykonaniu zbyt elegancko, ale zamierzam ćwiczyć do skutku :) Dziś na obiad - pszenny makaron udon (nie widać go na zdjęciu ale zapewniam że jest!) z mieloną wieprzowiną i warzywami. 


Składniki na obiad dla dość głodnych 4 osób:
  • mięso mielone wieprzowe (ja użyłam z szynki) około 500g
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 średnia cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 3 dymki + szczypior do posypania
  • kiełki fasoli mung (2 duże garście)
  • sos sojowy
  • sos rybny (1-2 łyżeczki)
  • 1 limonka
  • 5cm imbiru 
  • olej sezamowy
  • świeża kolendra
  • ewentualnie ziarna sezamu do posypania
  • makaron udon 400g
Mięso podsmażyć na odrobinie oleju z posiekaną dymką, następnie dodać pokrojoną cukinię oraz paprykę, pod sam koniec kiełki fasoli mung, doprawić sosem sojowym i rybnym, warzywa powinny pozostać jędrne. W dużym garnku w osolonej wodzie ugotować makaron udon, odcedzić. Wymieszać makaron z wieprzowiną i warzywami (ja tego nie zrobiłam dlatego makaronu nie widać :)). Nałożyć biesiadnikom według zasług i własnego uznania, polać olejem sezamowym, posypać szczypiorem i listkami kolendry, ewentualnie sezamem, udekorować ćwiartką limonki.

3 komentarze:

  1. I wish you all the best!!! I will certainly read regularly! :D (With the help of google translate)
    :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Thank you Lupacchiotta, you are always welcome:)

    OdpowiedzUsuń