Mleczka kokosowego używam głównie do dań w stylu azjatyckim, ale ostatnio nabyłam go sporo w promocyjnej cenie i jedną puszkę postanowiłam przeznaczyć na drożdżowe rogaliki. Kokos jest w rogalikach subtelny, a konsystencja ciasta zarówno przed upieczeniem jak i po raczej nie odbiega od normy. Niby zwykłe rogaliki, ale dobrze wiedzieć że drzemie w nich egzotyczna dusza;)
Składniki na 2 blachy rogalików (32 sztuki):
- 1kg mąki pszennej
- 4 nieduże jajka
- puszka mleka kokosowego (400ml)
- 125g roztopionego masła
- 200g brązowego cukru
- 2 opakowania suszonych drożdży (2 x 7g)
- płatki migdałowe do posypania
- 1 jajko do posmarowania przed pieczeniem
Krem czekoladowy:
- 250g gorzkiej czekolady
- 75g masła
- ew. posiekane orzechy, migdały, wiórki kokosowe
Składniki wrzucić do misy i wyrobić ciasto mikserem lub silnymi dłońmi, najlepiej nie własnymi, coby się nie zmęczyć;) Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Połamaną na kostki czekoladę rozpuścić z masłem w mikrofalówce, dokładnie wymieszać, ostudzić aby powstała masa zgęstniała do konsystencji Nutelli. Po około 40minutowym wyrastaniu ciasto zagnieść ponownie, podzielić na 4 części. Z każdej części uformować kulę, rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość około 5-7mm i podzielić każde koło na 8 części tnąc ostrym nożem przez środek. Na każdym trójkąciku przy jego szerszej krawędzi położyć 1 łyżeczkę masy czekoladowej, możliwie szczelnie zawinąć rogaliki. Układać na blaszce zachowując odstępy, choć zrośnięcie się rogalików bokami wcale im nie zaszkodzi. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem, posypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 180st C przez około 20 minut. Smacznego!
Rogaliki proponuję na pierwsze śniadanie, do kawusi :) Akcja Kuchnia 24/7.
Dodatek w postaci mleczka kokosowego bardzo mi się podoba. Muszą smakować obłędnie!
OdpowiedzUsuńtakie domowe rogaliki i w ogóle pieczywo uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń