Tarta "Miliard Kalorii" i borówki dla niepoznaki :)
Kruchy spód z dodatkiem mielonych migdałów, na nim cienka warstwa z gorzkiej czekolady i na koniec masa z mascarpone i białej czekolady. Udekorowana borówkami i płatkami migdałów. Kalorie: więcej się nie da. Szkoda że nie można nasycić się samym widokiem ;)
Składniki na spód:
- 400g mąki krupczatki
- 100g mielonych migdałów
- 50g cukru pudru
- 3 małe żółtka
- 150g masła
- 5 łyżek zimnej wody
Wszystkie składniki wyrobić na ciasto, ręcznie lub w mikserze. Formę do tarty wysmarować masłem, wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem. Ja trzymałam formę z ciastem w folii w lodówce przez całą noc i upiekłam spód dopiero rano, ale myślę, że powinno wystarczyć jeśli będzie się chłodzić przez godzinę - dwie. Piekłam spód w temperaturze 190 st C, przez 15 minut przykryty papierem do pieczenia i obciążony ryżem, po zdjęciu obciążenia i papieru kolejne 15 minut, aż brzegi zbrązowiały, a środek lekko się zarumienił. Po zdjęciu ryżu na spodzie pojawił się wielki bąbel, zaatakowałam go więc czym prędzej widelcem :)
Składniki na górę tarty:
- 200g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki masła
- 250g serka mascarpone
- 200g białej czekolady
- 200g borówek
- 3-4 łyżki płatków migdałowych
Gorzką czekoladę połamaną na kostki rozpuściłam z masłem w mikrofalówce i po wymieszaniu pokryłam powstałą masą spód tarty. Następnie rozpuściłam w mikrofalówce białą czekoladę i dodałam do niej serek mascarpone, wymieszałam na gładką masę. Białą masę rozsmarowałam na warstwie z gorzkiej czekolady i udekorowałam borówkami, a miejsca gdzie już nie starczyło owoców posypałam płatkami migdałów, ale możemy przyjąć, że taki był właśnie zamysł ;) Tarta wymaga schłodzenia, aby masa zastygła.
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńAhh...chciałoby się zjeść kawałek! ;)
OdpowiedzUsuńDziewczyny, póki są borówki, do dzieła:)
Usuń