poniedziałek, 16 lipca 2012

Tarta "Miliard Kalorii" i borówki dla niepoznaki :)

Kruchy spód z dodatkiem mielonych migdałów, na nim cienka warstwa z gorzkiej czekolady i na koniec masa z mascarpone i białej czekolady. Udekorowana borówkami i płatkami migdałów. Kalorie: więcej się nie da. Szkoda że nie można nasycić się samym widokiem ;)



Składniki na spód:
  •  400g mąki krupczatki
  • 100g mielonych migdałów
  • 50g cukru pudru
  • 3 małe żółtka
  • 150g masła
  • 5 łyżek zimnej wody
Wszystkie składniki wyrobić na ciasto, ręcznie lub w mikserze. Formę do tarty wysmarować masłem, wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem. Ja trzymałam formę z ciastem w folii w lodówce przez całą noc i upiekłam spód dopiero rano, ale myślę,  że powinno wystarczyć jeśli będzie się chłodzić przez godzinę - dwie. Piekłam spód w temperaturze 190 st C, przez 15 minut przykryty papierem do pieczenia i obciążony ryżem, po zdjęciu obciążenia i papieru kolejne 15 minut, aż brzegi zbrązowiały, a środek lekko się zarumienił. Po zdjęciu ryżu na spodzie pojawił się wielki bąbel, zaatakowałam go więc czym prędzej widelcem :) 

Składniki na górę tarty:
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki masła
  • 250g serka mascarpone
  • 200g białej czekolady
  • 200g borówek 
  • 3-4 łyżki płatków migdałowych
Gorzką czekoladę połamaną na kostki rozpuściłam z masłem w mikrofalówce i po wymieszaniu pokryłam powstałą masą spód tarty. Następnie rozpuściłam w mikrofalówce białą czekoladę i dodałam do niej serek mascarpone, wymieszałam na gładką masę. Białą masę rozsmarowałam na warstwie z gorzkiej czekolady i udekorowałam borówkami, a miejsca gdzie już nie starczyło owoców posypałam płatkami migdałów, ale możemy przyjąć, że taki był właśnie zamysł ;) Tarta wymaga schłodzenia, aby masa zastygła.  



3 komentarze: