poniedziałek, 16 lipca 2012

"Gołąbki w rozsypce" z tajską nutą

"Gołąbki w rozsypce" powstały z lenistwa, w wielkim pośpiechu i chaosie. Ale czyż nie tak powstają czasem rzeczy wielkie? :) Składniki charakterystyczne dla naszych starych dobrych gołąbków (mielona wieprzowina, kapusta, sos pomidorowy) przełamane tajskimi akcentami (liście limonki kaffir, sos sojowy i rybny, pasta Tom Yum, imbir) tworzą zadziwiająco zgraną kompozycję. Nie jest to może najbardziej fotogeniczne danie świata, ale zyskuje przy bliższym poznaniu :)

Składniki:
  • 600g mielonego mięsa wieprzowego z szynki
  • mała kapusta pekińska lub pół dużej (około 500g), posiekana
  • 3 średnie starte na grubych oczkach marchewki
  • 3 posiekane dymki
  • 5 ząbków czosnku (zetrzeć lub wycisnąć przez praskę) lub mniej jeśli się nie jest czosnkowym hardkorem :)
  • 4cm imbiru (zetrzeć na tarce o drobnych oczkach)
  • 3 liście limonki kaffir
  • 2 łyżeczki pasty Tom Yum
  • pomidory z puszki (800g - 1 duża puszka)
  • sos sojowy
  • sos rybny
Nie bardzo jest co opisywać:) Wrzuciłam wszystkie rozdrobnione uprzednio składniki (oprócz pomidorów) do garnka, dusiłam wszystko na średnim ogniu przez 10 minut, nastęnie dodałam pomidory z puszki i dusiłam przez kolejne 15 minut. Tadaaam! Gotowe. Podawać z ryżem i świeżo posiekaną kolendrą lub/i szczypiorem.

1 komentarz:

  1. Pyszota:)
    super pomysł na szybkie, a zarazem dobre danie!

    OdpowiedzUsuń