Kuchnia japońska jest świetnym źródłem inspiracji, a przy okazji można poćwiczyć zdolności manualne operując pałeczkami :) O ile jedzenie sushi pałeczkami mam już w miarę opanowane, to konsumowanie makaronu idzie mi jeszcze dość nieporadnie i nie wygląda w moim wykonaniu zbyt elegancko, ale zamierzam ćwiczyć do skutku :) Dziś na obiad - pszenny makaron udon (nie widać go na zdjęciu ale zapewniam że jest!) z mieloną wieprzowiną i warzywami.
Składniki na obiad dla dość głodnych 4 osób:
- mięso mielone wieprzowe (ja użyłam z szynki) około 500g
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 średnia cukinia
- 1 czerwona papryka
- 3 dymki + szczypior do posypania
- kiełki fasoli mung (2 duże garście)
- sos sojowy
- sos rybny (1-2 łyżeczki)
- 1 limonka
- 5cm imbiru
- olej sezamowy
- świeża kolendra
- ewentualnie ziarna sezamu do posypania
- makaron udon 400g
Mięso podsmażyć na odrobinie oleju z posiekaną dymką, następnie dodać pokrojoną cukinię oraz paprykę, pod sam koniec kiełki fasoli mung, doprawić sosem sojowym i rybnym, warzywa powinny pozostać jędrne. W dużym garnku w osolonej wodzie ugotować makaron udon, odcedzić. Wymieszać makaron z wieprzowiną i warzywami (ja tego nie zrobiłam dlatego makaronu nie widać :)). Nałożyć biesiadnikom według zasług i własnego uznania, polać olejem sezamowym, posypać szczypiorem i listkami kolendry, ewentualnie sezamem, udekorować ćwiartką limonki.
Hi Lupacchiotta :)
OdpowiedzUsuńI wish you all the best!!! I will certainly read regularly! :D (With the help of google translate)
OdpowiedzUsuń:D
Thank you Lupacchiotta, you are always welcome:)
OdpowiedzUsuń