Składniki dla 4 osób:
- 500g łososia norweskiego, filet bez skóry
- 600g cukinii (2 małe)
- 4 małe szalotki (ok 100g)
- 3 duże ząbki czosnku
- 400g pomidorów z puszki, posiekanych
- 400ml gęstego mleczka kokosowego (ja używam TaoTao)
- 2 łyżki pasty Tom Yum lub czerwonej pasty curry (ew. po łyżce obu past)
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1/3 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
- 1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki świeżo startej kory cynamonu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- 5 listków kaffiru
- 50g świeżo startego imbiru (ok 3cm kawałek)
- 2 małe ostre papryczki
- 1 łyżka brązowego cukru
- sok z 1 limonki
- sos sojowy do smaku
- sos rybny do smaku
- ok 8 łyżek oleju roślinnego (nie oliwy)
- ryż do podania (na 4 osoby około 300g - waga przed ugotowaniem)
Szalotki siekamy dość drobno, czosnek kroimy w cienkie plasterki. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 4 łyżki oleju. W moździerzu tłuczemy kolendrę i kmin, dodajemy kurkumę, paprykę, świeżo startą gałkę muszkatołową i cynamon, wszystkie przyprawy wrzucamy na gorący olej, dodajemy pokrojoną w 5cm kawałki trawę oraz listki kaffiru, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy posiekaną szalotkę oraz czosnek, smażymy aż będą miękkie. Pod koniec dodajemy starty imbir, przerzucamy całość do większego garnka, dodając pomidory z puszki oraz mleczko kokosowe, zostawiamy na średnim ogniu. Na patelnię, na której smażyły się przyprawy z cebulą i czosnkiem, wlewamy 4 łyżki oleju i wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię. Podlewamy sosem sojowym i rybnym, smażymy aż cukinia będzie miękka, odparują z niej soki i zacznie się lekko rumienić. Wtedy dorzucamy ją do garnka i trzymamy całość na małym ogniu. Łososia kroimy w kostkę o brzegu około 2-2,5cm. Wrzucamy do garnka z pozostałymi składnikami i bardzo delikatnie mieszamy. Dodajemy łyżkę cukru oraz sok z limonki, doprawiamy sosem sojowym i rybnym. Od momentu dodania łososia curry należy gotować dosłownie kilka minut, ryba nie potrzebuje dużo czasu. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem, najlepiej jaśminowym, lekko tylko posolonym. Smacznego!
wyglada pysznie!!!
OdpowiedzUsuńWspaniale danie. Curry to jest to!
OdpowiedzUsuń