czwartek, 1 listopada 2012

Na rozgrzewkę - curry z łososia norweskiego i cukinii

Za oknem zimno i szaro... Co zjeść, by poczuć się lepiej? Najlepiej coś ciepłego i kolorowego! Coś rozgrzewającego, ale nie tłustego. Coś pysznego, a jednocześnie zdrowego, choć to niestety rzadko spotykane połączenie ;). No i tak oto narodziło się kokosowo-pomidorowe curry z łososia i cukinii. Z mnóstwem orientalnych przypraw, z łososiem z norweskich wód i cukinią z polskiego ogródka. Niech Was nie przeraża długa lista składników - połowa to przyprawy ;)


Składniki dla 4 osób:
  • 500g łososia norweskiego, filet bez skóry
  • 600g cukinii (2 małe)
  • 4 małe szalotki (ok 100g)
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 400g pomidorów z puszki, posiekanych
  • 400ml gęstego mleczka kokosowego (ja używam TaoTao)
  • 2 łyżki pasty Tom Yum lub czerwonej pasty curry (ew. po łyżce obu past)
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1/3 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej kory cynamonu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 5 listków kaffiru
  • 50g świeżo startego imbiru (ok 3cm kawałek)
  • 2 małe ostre papryczki
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sok z 1 limonki
  • sos sojowy do smaku
  • sos rybny do smaku
  • ok 8 łyżek oleju roślinnego (nie oliwy)
  • ryż do podania (na 4 osoby około 300g - waga przed ugotowaniem)

Szalotki siekamy dość drobno, czosnek kroimy w cienkie plasterki. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 4 łyżki oleju. W moździerzu tłuczemy kolendrę i kmin, dodajemy kurkumę, paprykę, świeżo startą gałkę muszkatołową i cynamon, wszystkie przyprawy wrzucamy na gorący olej, dodajemy pokrojoną w 5cm kawałki trawę oraz listki kaffiru, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy posiekaną szalotkę oraz czosnek, smażymy aż będą miękkie. Pod koniec dodajemy starty imbir, przerzucamy całość do większego garnka, dodając pomidory z puszki oraz mleczko kokosowe, zostawiamy na średnim ogniu. Na patelnię, na której smażyły się przyprawy z cebulą i czosnkiem, wlewamy 4 łyżki oleju i wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię. Podlewamy sosem sojowym i rybnym, smażymy aż cukinia będzie miękka, odparują z niej soki i zacznie się lekko rumienić. Wtedy dorzucamy ją do garnka i trzymamy całość na małym ogniu. Łososia kroimy w kostkę o brzegu około 2-2,5cm. Wrzucamy do garnka z pozostałymi składnikami i bardzo delikatnie mieszamy. Dodajemy łyżkę cukru oraz sok z limonki, doprawiamy sosem sojowym i rybnym. Od momentu dodania łososia curry należy gotować dosłownie kilka minut, ryba nie potrzebuje dużo czasu. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem, najlepiej jaśminowym, lekko tylko posolonym. Smacznego!




Potrawy rozgrzewające

2 komentarze: