Składniki dla 4 osób (u mnie 4 podłużne cienkie pizze, pieczone po 2 na jednej blasze):
Ciasto:
- 400g mąki pszennej typ 650
- 8g suszonych drożdży (3 łyżeczki)
- 200ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki oliwy
- pomidory w puszce - 400g
- 4 fileciki anchois + 1 łyżeczka oleju z anchois
- 2-3 ząbki czosnku (lub więcej w ramach np. leczenia przeziębienia ;) )
- 2 łyżki ostrej pasty paprykowej typu Ajvar (u mnie taka, strrrrasznie ostra: pasta węgierska Rolnik)
- 250g mozarelli
- 300g wędzonego łososia norweskiego (filet bez skóry)
- 200g surowego wędzonego boczku, niezbyt tłustego
- 32 czarne oliwki
- 4 spore pieczarki
Pomidory z puszki rozgniatamy widelcem (szybciej pójdzie jeśli kupimy pomidory krojone), dodajemy drobno posiekane fileciki anchois oraz łyżeczkę oleju z puszki, posiekany czosnek i pastę paprykową, według uznania. Możemy dodać dowolne zioła (bazylia, oregano, pietruszka). Ja chwilę odparowałam sos na ogniu, dzięki czemu smaki się przegryzły i sos stał się bardziej konkretny. Sos należy ostudzić przed nałożeniem na spody.
Na sosie układamy porwaną mozarellę, cienkie plasterki boczku, kawałki wędzonego łososia, oliwki oraz cienko pokrojone pieczarki. A tu moja pizza już gotowa by wskoczyć do piekarnika :)
Piekarnik rozgrzewamy do 225 st C, najlepiej z naczyniem żaroodpornym wypełnionym wodą na spodzie piekarnika, dzięki temu skórka będzie chrupiąca. Po wstawieniu pizzy zmniejszamy od razu temperaturę do 200 st C i pieczemy przez około 15 minut, w zależności od preferowanego stopnia wypieczenia brzegów.
Pizza jest pikantna i dość słona, więc idealnym dodatkiem byłoby zimne piwko :) Smacznego!
Jeszcze raz w ramach akcji "Łosoś norweski na jesienno-zimową rozgrzewkę".
łosoś na pizzy?? w sumie czemu nie :D Bardzo fajny przepis na bardzo fajny konkurs. Sama też często kupuję tego łososia norweskiego bo jest najlepszy :D
OdpowiedzUsuńjadlam juz takie polaczenia lososia i boczku, bardzo dobre, lososia dodalam norweskiego a boczku od kani, pasowaly bardzo:)
OdpowiedzUsuń