poniedziałek, 26 listopada 2012

Pszenne bułki razowe ze słonecznikiem

Drodzy Państwo, przedstawiam kolejny wypiek z nocnej zmiany w mojej domowej piekarni - bułki pszenne razowe z zarodkami pszennymi, posypane ziarnami słonecznika. W smaku i konsystencji "grahamkowate", skórka chrupiąca, w środku miękkie lecz treściwe. Na pewno dużo zdrowsze niż bułki wypiekane z mrożonek w supermarketach. No i smaczniejsze rzecz jasna!


Składniki na 9 sporych bułek:
  • 150g mąki pszennej typ 650
  • 350g mąki pszennej razowej
  • 5 łyżek zarodków pszennych
  • 8g suszonych drożdży (3 łyżeczki)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1,25 szklanki wody
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 jajko + 2 łyżki mleka - do posmarowania bułek przed pieczeniem
  • słonecznik do posypania (lub inne ziarna)
Wszystkie składniki prócz jajka z mlekiem i słonecznika wyrobić na gładkie ciasto, które będzie odchodzić od ścianek misy lub od rąk. Pozostawić pod wilgotną ściereczką do podwojenia objętości, po czym wyrobić ponownie. Uformować bułki dowolnego kształtu (u mnie 9 okrągłych) i ułożyć na papierze do pieczenia. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st C przez 25 minut. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz