Drodzy Państwo, przedstawiam kolejny wypiek z nocnej zmiany w mojej domowej piekarni - bułki pszenne razowe z zarodkami pszennymi, posypane ziarnami słonecznika. W smaku i konsystencji "grahamkowate", skórka chrupiąca, w środku miękkie lecz treściwe. Na pewno dużo zdrowsze niż bułki wypiekane z mrożonek w supermarketach. No i smaczniejsze rzecz jasna!
Składniki na 9 sporych bułek:
- 150g mąki pszennej typ 650
- 350g mąki pszennej razowej
- 5 łyżek zarodków pszennych
- 8g suszonych drożdży (3 łyżeczki)
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka miodu
- 0,5 szklanki mleka
- 1,25 szklanki wody
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 jajko + 2 łyżki mleka - do posmarowania bułek przed pieczeniem
- słonecznik do posypania (lub inne ziarna)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz