poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Makaron udon z wieprzowiną, grzybami mun, cebulą i fasolką szparagową

Aby nie wyjść z wprawy w jedzeniu pałeczkami - dziś na obiad makaron udon. Z plastrami wieprzowej szynki, zieloną fasolką szparagową, grzybami mun i cebulą. Proste i smaczne danie, polecam!


Składniki dla 4 osób (lub na obiad dla 2 osób + do 2 pudełek do pracy na następny dzień :))
  • 500g chudej szynki wieprzowej
  • 2 cebule (około 200g)
  • 150g zielonej fasolki szparagowej
  •  75g namoczonych grzybów mun (ja użyłam ze słoiczka firmy Rolnik, grzyby z zalewą ważyły 250g a po odsączeniu 150g - dałam połowę odsączonych z zalewy grzybów)
  • sos sojowy
  • sos rybny około 1 łyżeczki (można pominąć)
  • świeżo mielony pieprz
  • sok z połowy limonki
  • łyżeczka brązowego cukru
  • olej do smażenia
Mięso kroimy w paski, a następnie w cienkie plasterki. Można zamarynować na pół godziny w sosie sojowym i rybnym, ale można dodać sos już na patelni. Smażymy na rozgrzanym oleju, gdy mięso zaczyna się rumienić dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, smażymy dalej, a następnie dusimy w większym garnku, w razie potrzeby podlewając wodą. Fasolkę oczyszczamy z końcówek, myjemy i kroimy na kawałki, dodajemy do garnka gdy mięso zaczyna mięknąć. Odsączamy z zalewy grzyby mun, dodajemy do całości pod sam koniec duszenia. Doprawiamy sosem sojowym, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i łyżeczką cukru oraz sokiem z połowy soczystej limonki. W dużym garnku gotujemy makaron udon (lub jakikolwiek inny, choć udon moim zdaniem pasuje najlepiej), odcedzamy, dorzucamy do garnka z całą resztą i mieszamy, aby powstały z duszenia sos oblepił makaron. Doskonale smakuje ze świeżą kolendrą oraz prażoną cebulką. Smacznego!


4 komentarze:

  1. Gdzie kupiłaś makaron udon? Właśnie szukam takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Arianne, kupiłam w Auchan, regały z żywnością orientalną. Mój udon był marki House of Asia, bardzo smakowity, mogę polecić z czystym sunieniem :) Oprócz udonu w Auchan mają jeszcze makaron gryczany soba, chińskie makarony błyskawiczne (pszenne), ryżowo-tapiokowy, ryżowy... całe mnóstwo makaronów z Azji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubie takie dania: szybkie, orientalne, smaczne. A jedzenie paleczkami to trudna sztuka :)

    OdpowiedzUsuń