sobota, 4 sierpnia 2012

Muffinki bananowo-kokosowe z krówkową niespodzianką

Wiedząc jaka powinna być konsystencja ciasta na muffinki, można z nimi eksperymentować do woli. Mąka, produkty mleczne w płynie, jajka, cukier, środek spulchniający i tłuszcz to składniki obowiązkowe. Plus dowolne dodatki, co tylko wpadnie nam w ręce. U mnie dziś muffinki bananowo-kokosowe z kakaowym kremem krówkowym w środku. Miękkie i pachnące, polecam!


Składniki na 16 muffinek:
  • 2 banany
  • 2 małe jajka
  • 150ml maślanki naturalnej
  • 100ml oleju słonecznikowego
  • 100g cukru pudru
  • 50g wiórek kokosowych
  • 150g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 puszki masy krówkowej (ja użyłam kakaowej)
Banany rozgnieść widelcem, wymieszać z jajkami, maślanką, olejem. W drugiej misce wymieszać mąkę z cukrem pudrem, sodą, proszkiem i wiórkami. Wsypać składniki suche do płynnych, wymieszać niezbyt dokładnie. Foremki do muffinek wypełnić do połowy ciastem, położyć po 1 łyżeczce masy krówkowej i przykryć ciastem do wysokości 3/4 foremki. Piec 25 minut w temperaturze 200st C. Poskromić apetyt, by babeczki zdążyły lekko ostygnąć, konsumpcja bardzo gorących grozi poparzeniem wnętrza jamy ustnej gorącym kremem krówkowym (wiem bo sprawdziłam;)). Smacznego!


4 komentarze: