Czyszczenie kuchennych szafek i lodówki sprzyja kulinarnym eksperymentom. Resztka gryczanej mąki razowej znalazła swoje zastosowanie w cieście do pizzy, gotowane ziemniaki pojawiły się jako jeden z dodatków, a wszystko posypałam ostatnimi listkami oskubanymi z doniczkowego rozmarynu. Smacznego!
Składniki na 9 sztuk o średnicy około 15cm
Ciasto:
- 400g mąki pszennej typu 650
- 100g mąki razowej gryczanej
- 8g suszonych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 5 łyżek oliwy
- 300ml wody
Na wierzch:
- około 500g ugotowanych ziemniaków, ostudzonych
- 2 pomidory
- 1 papryka
- około 150 pieczarek
- 2 nieduże czerwone cebule
- pół cukinii (około 150g)
- 350g żółtego sera (u mnie Havarti)
- świeży rozmaryn lub inne zioła
- 3 łyżki oleju
Składniki na ciasto umieszczamy w misie i wyrabiamy mikserem bądź ręcznie. Ostawiamy do wyrośnięcia pod ściereczką na około godzinę. W tym czasie możemy przygotować dodatki. Posiekaną cebulę smażymy na oleju z pieczarkami i cukinią, doprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Ziemniaki kroimy w kostkę lub plastry, paprykę w dość drobną kostkę, ser trzemy na grubych oczkach. Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, uformować małe blaty, ułożyć na nich plasterki pomidorów. Na pomidorach ułożyć ser, ziemniaki, paprykę i przesmażoną cebulę z pieczarkami i cukinią. Posypać ziołami. Piekarnik rozgrzać do 230st C. Piec przez 18 minut. Gotowe!
Tu jeszcze przed pobytem w piekarniku...
A tu już po... brzegi przyrumienione i chrrrrupiące...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz