wtorek, 14 sierpnia 2012

Wegetariańskie mini pizze pszenno-gryczane z ziemniakami

Czyszczenie kuchennych szafek i lodówki sprzyja kulinarnym eksperymentom. Resztka gryczanej mąki razowej znalazła swoje zastosowanie w cieście do pizzy, gotowane ziemniaki pojawiły się jako jeden z dodatków, a wszystko posypałam ostatnimi listkami oskubanymi z doniczkowego rozmarynu. Smacznego!


Składniki na 9 sztuk o średnicy około 15cm

Ciasto:
  • 400g mąki pszennej typu 650
  • 100g mąki razowej gryczanej
  • 8g suszonych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 5 łyżek oliwy
  • 300ml wody
Na wierzch:
  • około 500g ugotowanych ziemniaków, ostudzonych
  • 2 pomidory
  • 1 papryka
  • około 150 pieczarek
  • 2 nieduże czerwone cebule 
  • pół cukinii (około 150g)
  • 350g żółtego sera (u mnie Havarti)
  • świeży rozmaryn lub inne zioła
  • 3 łyżki oleju
Składniki na ciasto umieszczamy w misie i wyrabiamy mikserem bądź ręcznie. Ostawiamy do wyrośnięcia pod ściereczką na około godzinę. W tym czasie możemy przygotować dodatki. Posiekaną cebulę smażymy na oleju z pieczarkami i cukinią, doprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Ziemniaki kroimy w kostkę lub plastry, paprykę w dość drobną kostkę, ser trzemy na grubych oczkach. Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, uformować małe blaty, ułożyć na nich plasterki pomidorów. Na pomidorach ułożyć ser, ziemniaki, paprykę i przesmażoną cebulę z pieczarkami i cukinią. Posypać ziołami. Piekarnik rozgrzać do 230st C. Piec przez 18 minut. Gotowe!

Tu jeszcze przed pobytem w piekarniku...

A tu już po... brzegi przyrumienione i chrrrrupiące...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz