Warzywna zupa-krem z dużą ilością musztardy i niemieckim akcentem w postaci
wurstów - białych wieprzowych kiełbasek. Musztarda Kozaka marki Roleski, więc zupa nie mogła wyjść inna, jak tylko kozacka;) Polecam na poimprezowe bardzo późne śniadanie.
Lecker!
Składniki:
- 200g małych białych kiełbasek wieprzowych
- 2 niewielkie cebule
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- 1 mały młody seler
- 2 bardzo duże ziemniaki albo 4 średnie
- liście laurowe
- ziele angielskie
- sól
- świeżo mielony pieprz
- natka młodego selera
- około 1,5 litra wody
- 3/4 słoiczka musztardy Kozaka marki Roleski
W garnku z zimną osoloną wodą umieścić pokrojone na duże kawałki marchewkę, pietruszkę, cebule, selera oraz liście laurowe, ziele angielskie i kiełbaski. Gotować na małym ogniu aż warzywa będą prawie miękkie. Dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować do miękkości. Usunąć z garnka kiełbaski, liście oraz ziele, resztę zmiksować blenderem na krem. Po zmiksowaniu kiełbaski włożyć z powrotem do garnka, doprawić solą i pieprzem, dodać musztardę, zagotować. Podawać z łyżką jogurtu lub śmietanki, posiekaną natką selera i pieczywem lub grzankami. Smacznego!
Przepis zgłoszony do akcji "Inspiruj się kuchniami świata, gotuj z Roleskim".
Konkurs "Podróże Pani R." znajdziecie na
Facebooku na profilu Roleski:
http://www.facebook.com/Roleski Udział w nim może wziąć każdy, wystarczy mieć pomysł!
Fajna nazwa na zupę :)
OdpowiedzUsuńŚwietny, świeży pomysł! :) A jeszcze na jesień szczególnie! Zapamiętać się postaram!
OdpowiedzUsuńFakt, jesienią będzie smakować lepiej, bo rozgrzewa :)
Usuń