sobota, 4 sierpnia 2012

Kozacka zupa warzywno-musztardowa z "wurstami"


Warzywna zupa-krem z dużą ilością musztardy i niemieckim akcentem w postaci wurstów - białych wieprzowych kiełbasek. Musztarda Kozaka marki Roleski, więc zupa nie mogła wyjść inna, jak tylko kozacka;) Polecam na poimprezowe bardzo późne śniadanie. Lecker!


Składniki:
  • 200g małych białych kiełbasek wieprzowych
  • 2 niewielkie cebule
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mały młody seler
  • 2 bardzo duże ziemniaki albo 4 średnie
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • natka młodego selera
  • około 1,5 litra wody
  • 3/4 słoiczka musztardy Kozaka marki Roleski
W garnku z zimną osoloną wodą umieścić pokrojone na duże kawałki marchewkę, pietruszkę, cebule, selera oraz liście laurowe, ziele angielskie i kiełbaski. Gotować na małym ogniu aż warzywa będą prawie miękkie. Dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować do miękkości. Usunąć z garnka kiełbaski, liście oraz ziele, resztę zmiksować blenderem na krem. Po zmiksowaniu kiełbaski włożyć z powrotem do garnka, doprawić solą i pieprzem, dodać musztardę, zagotować. Podawać z łyżką jogurtu lub śmietanki, posiekaną natką selera i pieczywem lub grzankami. Smacznego!

Przepis zgłoszony do akcji "Inspiruj się kuchniami świata, gotuj z Roleskim".

Konkurs "Podróże Pani R." znajdziecie na Facebooku na profilu Roleski: http://www.facebook.com/Roleski Udział w nim może wziąć każdy, wystarczy mieć pomysł!


Potrawy rozgrzewające

3 komentarze:

  1. Świetny, świeży pomysł! :) A jeszcze na jesień szczególnie! Zapamiętać się postaram!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, jesienią będzie smakować lepiej, bo rozgrzewa :)

      Usuń