wtorek, 14 sierpnia 2012

Ciasteczka cytrynowo-melisowe z marmoladą

Kilka dni temu w zakupowym szale zakupiłam melisę w doniczce, mimo że nie miałam na nią tak naprawdę żadnego pomysłu. Przez kilka dni rosła sobie, nawet pamiętałam aby ją podlewać... Pojutrze wyjeżdżam i zabieram nawet kota, który ewentualnie pozostając bez nadzoru mógłby poobgryzać listki, więc krzaczek pozostawiony sam sobie z pewnością by usechł. Nie znoszę wyrzucać jedzenia, ziół także. Melisa więc musiała znaleźć szybko jakieś zastosowanie. Tak się złożyło, że dziś akurat mój Konkubent zażyczył sobie ciastka z marmoladą, więc połączyłam obie idee w słodki wypiek. Melisa w połączeniu z cytryną pozostawia w ustach orzeźwiający chłodek :)



Składniki:
  • 125g miękkiego masła
  • 75g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 250g mąki pszennej tortowej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • listki oberwane z całej melisy w doniczce jakie standardowo można kupić w markecie
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka łyżek twardej marmolady owocowej
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajko, zmiksować. Listki melisy utrzeć w moździerzu. Cytrynę wyszorować i sparzyć, zetrzeć skórkę, dodać do masy maślanej. Do moździerza wycisnąć sok z 1/2 cytryny, wymieszać aby melisowa miazga odeszła od ścianek, wlać do masy. Dodać mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Lepić kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układać na papierze do pieczenia w niedużej odległości od siebie. Na każdej kulce palcem lub rączką drewnianej łyżki zrobić wgłębienie, wypełnić marmoladą. Piec 20 minut w temperaturze 175stC. Studzić na kratce, chrupać z herbatką.

1 komentarz:

  1. Świetny pomysł! Bardzo podobają mi się te ciasteczka, będę musiała wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń