Ostatnio nie mogę się oderwać od "Dwóch łakomych Włochów", czytam i oglądam smakowite zdjęcia przed snem i zasypiam niesamowicie głodna ;) Książka zawiera około 100 przepisów, ale też refleksje autorów na temat zmian jakie zachodzą w ich ojczyźnie i na temat tego co niezmienne - czyli dobrego jedzenia ;) Dziś pokusiłam się o zrobienie czegoś klasycznego i bardzo prostego, tak na dobry początek - "ndundari con salsa di pomodoro e basilico" a właściwie "e origano". Ciekawe czy szanowni panowie Antonio Carluccio i Gennaro Contaldo byliby ukontentowani moim wykonaniem ;) Przepis właśnie ich autortstwa, zamieniłam jedynie bazylię na oregano i nieznacznie zwiększyłam ilość ricotty, czosnku i pomidorów :) Poniżej wersja z moimi modyfikacjami.
Składniki na 2 duże porcje, choć według autorów na 4... no może jako jedno z kilku dań ;)
- 250g serka ricotta
- 200g mąki
- 3 żółtka
- 3 łyżki startego parmezanu + do podania
- sól
- pieprz
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- 2 puszki pomidorów (łącznie 800g)
- 5 ząbków czosnku
- kilka łyżek oliwy
- garść listków oregano (w oryginale bazylia)
W misce łączymy ze sobą ricottę, żółtka, mąkę, parmezan i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką. Wyrabiamy gładkie, miękkie ciasto. Dalej postępujemy jak z kopytkami - formujemy wałki, kroimy w romby i gotujemy w osolonej wodzie, po wypłynięciu gotujemy 2-3 minuty i odcedzamy. Aby zrobić sos pomidorowy - w garnku podgrzewamy oliwę, przez chwilę podsmażamy pokrojony w niezbyt cienkie plasterki czosnek, dorzucamy pomidory z puszki oraz zioła, można doprawić solą i pieprzem. Odcedzone kluski wrzucamy do sosu pomidorowego, mieszamy i podajemy. Ja posypałam parmezanem, można dodatkowo polać oliwą. Smacznego!
wygląda bardzo apetycznie, a kluseczek takich jeszcze nie znałam.
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają!:) Niestety nigdy ich nie jadłam...
OdpowiedzUsuńPora to zmienić dziewczyny ;)
OdpowiedzUsuńMysle, ze dwaj lakomi Wlosi byliby z ciebie dumni. Ja w kazdym razie zrobilam sie glodna od samego patrzenia!
OdpowiedzUsuń