poniedziałek, 22 października 2012

Ciastka "3 zboża" w czekoladzie

Jednym z moich ulubionych kuchennych zajęć jest pokrywanie ciastek stopioną czekoladą za pomocą miękkiego pędzelka. Mogłabym to robić godzinami! Te zbożowe ciasteczka, dość ascetyczne same w sobie, aż się prosiły o takie właśnie potraktowanie. Użyłam mąki orkiszowej i żytniej oraz zmielonych na mąkę płatków owsianych - to właśnie owe 3 zboża. Bardzo pożywne, z jabłkiem i jogurtem mogą stanowić doskonałe drugie śniadanie do pracy albo szkoły.


Składniki na 2 blachy ciastek (u mnie 32 sztuki ciastek wykrawanych szklanką) :
  • 100g mąki owsianej (zmieliłam 100g płatków owsianych na mąkę)
  • 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 50g mąki żytniej chlebowej
  • 200g masła
  • 75g otrąb (u mnie żytniej)
  • 75g cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki wanilii
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100g dowolnej czekolady (lub 200g gdy chcemy mieć grrrrubą polewę)
Masło stopić w mikrofalówce, dodać jajko, cukier, wymieszane mąki, sól, wanilię, sodę, otręby. Wyrobić, ciasto będzie zwarte i trochę lepkie. Można schłodzić w lodówce, aby ułatwić sobie wałkowanie, ja nie miałam na to cierpliwości. Na lekko posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość około 7mm, wycinać szklanką krążki. Ciasto dość trudno się wałkuje, może się trochę rozsypywać, ale z odrobiną cierpliwości powinno się udać doprowadzić operację do końca :) Pieczemy w 180st C przez około 13 minut, ciastka lekko urosną, nie powinny się zbytnio zrumienić. Studzimy na kratce. Czekoladę roztopić w mikrofalówce, ciepłą nakładać na ciastka za pomocą pędzelka. Po zastygnięciu czekolady gotowe. Smacznego!

 

2 komentarze:

  1. Ja do takich czynności nie mam cierpliwości - po kilku ciasteczkach zaczynam się denerwować ;)
    Twoje wyglądają cudnie w tej czekoladzie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na więcej.

    OdpowiedzUsuń