środa, 10 października 2012

Ciasteczka z orzechami włoskimi i czekoladą

Sezon na orzechy włoskie otwieram tymi ciasteczkami. Są bardzo kruche i maślane. Do tego gorąca herbatka z sokiem malinowym, coś do czytania/oglądania i pod puchaty koc. Super szybkie i łatwe w wykonaniu. Polecam!


Składniki:
  • 1 miękkie masło (200g)
  • 2 żółtka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 tabliczka czekolady deserowej (lub jakiejkolwiek innej)
  • szczypta soli
Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy 2 żółtka. Dodajemy mąki i sól, mieszamy. Na koniec wsypujemy posiekane orzechy i posiekaną czekoladę, mieszamy aż dodatki będą rozmieszczone w cieście równomiernie. Lepimy kulki i spłaszczamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka trochę urosną, odstępy 2cm powinny wystarczyć. Pieczemy w 180st C przez około 15 minut, aż brzegi zaczną się rumienić. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz