niedziela, 21 października 2012

Dyniowe muffiny korzenne

Dyniowe szaleństwo trwa... Tym razem muffiny, niezbyt słodkie, z korzenną nutką. Banalnie proste i szybkie do wykonania - jak każde muffiny. Nie można ich zepsuć, po prostu nie ma takiej możliwości :) Na drugie śniadanko jak znalazł.


Składniki na 8 muffinek:
  • 200g dyni (waga bez skórki)
  • 1 jajko
  • 125g jogurty naturalnego
  • 50ml oleju
  • 125g mąki pszennej
  • 50g mąki orkiszowej
  • 50g cukru pudru (ew. więcej, ja lubię mało słodkie wypieki)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
Dynię zetrzeć na drobnych oczkach, dodać jajko, jogurt, olej, wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąki, cukier, sodę i przyprawę do piernika. Połączyć składniki suche z mokrymi i napełnić foremki do muffinek do 3/4 ich wysokości, mi wyszło 8 sztuk. Piekłam w 200st C przez 25 minut. Smacznego :)

Dyniowe przysmaki

2 komentarze: