Składniki na około 50 ciasteczek o średnicy około 4cm:
- 200g bardzo miękkiego masła
- 3/4 szklanki* drobnego cukru trzcinowego (najlepiej zmielić go na puder)
- 2 żółtka
- 2 szklanki* mąki pszennej
- 1/2 szklanki* mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
- ekstrakt z wanilii
- 1/4 łyżeczki soli
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę ze zmielonym na puder brązowym cukrem oraz solą. Dodać żółtka, ekstrakt waniliowy, zmiksować. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do ciasta, połączyć składniki mikserem lub dużą łyżką, ew. ręcznie. Pod koniec dodać mleko, ciasto powinno odchodzić od ścianek naczynia i nie lepić się zbytnio do rąk. Można umieścić ciasto w lodówce na godzinę, a potem wałkować i wykrawać dowolne kształty, można też uformować wałek i po schłodzeniu kroić w plasterki. Ale jeśli ktoś nie jest w stanie czekać godzinę dłużej na ciastka, to można formować nieduże kulki i spłaszczać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka powinny mieć grubość około 3mm. Pieczemy w 180st C przez 12 minut, brzegi mają się lekko zezłocić. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz