sobota, 1 grudnia 2012

Schab ze śliwką, czosnkiem i rozmarynem pod wędzonym boczkiem

Schab ze śliwką to bardzo świąteczna pieczeń. A jako że mamy już grudzień, wypada potrenować przed Świętami ;) Ja oprócz śliwek dodałam też czosnek i świeży rozmaryn, a całość przykryłam plastrami wędzonego boczku, aby dodać pieczeni soczystości i trochę dymnego aromatu. Kawałek gorącego schabu prosto z piekarnika w towarzystwie pieczonych ziemniaczków będzie stanowił doskonały obiad, a gdy ostygnie - na pewno nikt nie pogardzi kanapką ze słusznym plastrem :)



Składniki:
  • schab wieprzowy bez kości - u mnie 1,3kg
  • boczek wędzony surowy, długie plastry - około 300g
  • suszone śliwki - 10-12 sztuk
  • świeży rozmaryn - listki z 2 gałązek
  • 4-6 ząbków czosnku
  • sól, pieprz do smaku
Schab po umyciu nacinamy wzdłuż, aby móc go rozłożyć na desce. Solimy i posypujemy świeżo mielonym pieprzem z każdej strony. Na wewnętrznej stronie rozłożonego schabu  rozsmarowujemy wyciśnięty czosnek, układamy wzdłuż suszone śliwki, posypujemy rozmarynem. 


Zawijamy mięso. W miejscu złączenia mięso okładamy plastrami boczku. Ciasno związujemy sznurkiem, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym boczkiem do góry. Można włożyć do lodówki na 1-2 godziny, aby mięso przeszło przyprawami.


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez 1h 20 minut (około godziny na każdy kilogram mięsa). Boczek powinien się zrumienić. Po upływie czasu pieczenia schab powinien zostać w zamkniętym wyłączonym piekarniku przez 20 minut. Po wyjęciu możemy pokroić na plastry i od razu skonsumować lub ostudzić i przechowywać w lodówce. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz