Składniki:
- schab wieprzowy bez kości - u mnie 1,3kg
- boczek wędzony surowy, długie plastry - około 300g
- suszone śliwki - 10-12 sztuk
- świeży rozmaryn - listki z 2 gałązek
- 4-6 ząbków czosnku
- sól, pieprz do smaku
Zawijamy mięso. W miejscu złączenia mięso okładamy plastrami boczku. Ciasno związujemy sznurkiem, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym boczkiem do góry. Można włożyć do lodówki na 1-2 godziny, aby mięso przeszło przyprawami.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez 1h 20 minut (około godziny na każdy kilogram mięsa). Boczek powinien się zrumienić. Po upływie czasu pieczenia schab powinien zostać w zamkniętym wyłączonym piekarniku przez 20 minut. Po wyjęciu możemy pokroić na plastry i od razu skonsumować lub ostudzić i przechowywać w lodówce. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz