Dziś jeden z pyszniejszych chlebów jakie udało mi się upiec. Tajnym składnikiem jest mleko sojowe. Skórka gruba i chrupiąca, a wnętrze miękkie, wilgotne, z regularnymi dziurkami. Smak łagodny i neutralny, więc z czymkolwiek zrobimy sobie kanapkę - będzie smakować znakomicie. Chleb nie zawiera nabiału ani jajek, więc śmiało mogą go jeść weganie *po zastąpieniu miodu syropem z agawy lub syropem klonowym, ponieważ miód jest wytworem pszczół, a więc jest pochodzenia zwierzęcego* - thank you, Jamie :) Ja oczywiście nie oparłam się pokusie położenia na kromce słusznej porcji masła ;) Polecam gorąco!
Składniki na 1 chleb - piekłam w formie do keksa o wymiarach 27x8,5cm:
- 575g mąki pszennej typ 650
- 400ml napoju sojowego Alpro
- 8g suszonych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka miodu
- 1-2 łyżki maku lub innych ziaren do posypania
- 1-2 łyżki oleju roślinnego do wysmarowania formy (nie oliwy!)
- 1-2 łyżki otrąb do formy
(Używam google przetłumaczyć to tak, wybacz mi, jeśli to jest złe)
OdpowiedzUsuńTen chleb nie jest weganinem. Weganie nie jedzą żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, obejmuje to miód. Więc proszę, nie służą to do wegan, jak to może zdenerwować je. Jeśli wymieni się miód z syropem klonowym lub z agawy lub inny słodzik ciekłym, to tak. Jest weganką. Mam nadzieję, że ktoś pomaga.
Thanks Jamie, your help is always welcome :) I've already changed it.
Usuń